Železnohorský region

Průvodní informace

Logo exkurzí - výprav za poznáním

Protože praktické poznávání čehokoli je v každém ohledu dobrodružství, připojte se k nám, sbalte si něco dobrého na cestu a vyražte na výpravy do okolí pěkně postaru, tj. po svých. Jen tak budete mít šanci vnímat okolní krajinu všemi smysly a dostane se vám vzácné příležitosti objevovat pravou a jedinou podstatu funkční krajiny = našeho života: princip funkce vody v přírodě, kvalitu vzduchu a půdy, přírodní a druhovou rozmanitost, historii a tradice osídlení…

Na jakoukoli výpravu můžete vyrazit prakticky kdykoli a s kýmkoli. Neváže se na žádné otevírací doby a nařízení kohokoli. Snad jen respekt k sezónnosti a ročnímu období nám dává drobná omezení a ctíme pravidlo, že výprava se musí přizpůsobit tomu, kdo má nejméně fyzických sil a pak si ji užijete všichni.

Každá z výprav má nosné téma přímo v názvu a v úvodních otázkách. Orientační náročnost je uvedena barevně v kruhu: zelená pro rodiny a kolektivy s malými dětmi do 6-ti let, červená pro děti do 10-ti let, černá pro starší děti, ale např. i seniory, tj. každého, kdo má chuť si v přírodě odpočívat a tak trochu si i hrát a popustit uzdu své fantazii.

Druhá strana materiálu uvádí veškeré praktické informace. Zajímavostí je především doporučení, co s sebou, abyste si výpravu opravdu užili. Pro zdatné cestovatele uvádíme i doporučení na navazující aktivity k vlastní výpravě.

Třetí strana obsahuje podrobný mapový podklad, kde čísla odkazují na jednotlivá zastavení po trase a významové symboly uvádějí vše podstatné.

NA ČTVRTÉ STRANĚ ZAČÍNÁ TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ – VYPRÁVĚNÍ! Kurzíva uvádí technický „popis trasy“ pro vedoucího výpravy. Kterýkoli člen výpravy může být „vypravěčem“ a vždy na daném místě odvyprávět (přečíst) vyprávění ostatním členům. Může vést diskuzi k položeným otázkám (odpovědi jsou obsaženy v textu).

Poslední strana obsahuje pracovní list, kde si účastníci výpravy mohou upevnit své nabyté znalosti, případně soutěžit o výsledky jeho zpracování. Nyní je ještě potřeba si listy (+ tužky a pastelky) předem vytisknout a vzít s sebou na výpravu. Sice již pracujeme na plné online verzi, ale psaní a kreslení rukou na místě samém bude mít vždy větší kouzlo :-)

BUDEME RÁDI, KDYŽ NÁM ZAŠLETE ZPĚTNOU VAZBU, JAK SE VÁM NA NAŠICH VÝPRAVÁCH LÍBILO, CO VÁS ZAUJALO, CO NAVRHUJETE NA ZLEPŠENÍ/VYSVĚTLENÍ. POŠLETE NÁM FOTOGRAFIE Z VÝPRAV, KDE SPOLEČNĚ S NÁMI OBDIVUJETE KRÁSU KRAJINY ŽELEZNOHORSKÉHO REGIONU, děkujeme.


Tým Železnohorského regionu

MAS Železnohorský region