Předávání certifikátů ŽELEZNÉ HORY, regionální produkt
V sobotu 6. prosince 2014 v rámci tradiční akce Advent na Choltickém zámku proběhlo slavnostní předávání certifikátů novým držitelům značky ŽELEZNÉ HORY, regionální produkt.
Celkem obdrželo certifikát 5 regionálních výrobců:
- Přírodní sirupy, extra džemy a marmelády od výrobce Michaela Naumecová
- Farmářské kuře z Vápenného Podola od výrobce Tereza Šnapková
- Dřevěné obrázky z kuchyňky paní hospodyňky od výrobce Sylva Hrachovinová
- Chrudimský kváskový celozrnný koláč od výrobce zdravíčko Chrudim, s.r.o.
- Přírodní rostlinná mýdla od výrobce Roman Šukal
V současné době se tedy rozšířil počet certifikovaných výrobků na 51 od místních výrobců a producentů. Certifikace probíhá na území MAS Železnohorský region a MAS Chrudimsko.
Samotné výrobky si můžete zakoupit či ochutnat na celé řadě míst v regionu. Krom jarmarků a akcí pořádaných místními subjekty si je můžete zakoupit např. v prodejně regionálních výrobků Heřmánek v Heřmanově Městci, ve Venkovském muzeu v Kovářově či ve stálé prodejní expozici v TIC Heřmanův Městec. Některé výrobky si můžete také objednat formou bedničkového prodeje, kdy jsou vámi vybrané výrobky dle sezónní nabídky na internetu připraveny od místních producentů a dovezeny přímo k vám domů - www.ekobedynky.cz. V regionu můžete ochutnat v místních restauracích speciality, na které jsou většinou použity certifikované lokální suroviny, např. v Zámecké restauraci Choltice, Hotel Šustr v Nasavrkách, Penzion U Čtyřlístku v Hořelci u Seče, Mladotickém mlýnu v Mladoticích u Ronova nad Doubravou, Penzionu Žlebská Lhotka ve Žlebských Chvalovicích a další. Naše restaurace nezapomínají ani na návštěvníky s potravinovými alergiemi a připravují označování jídel od bezlepkových po bezlaktózové. Mezi našimi certifikovanými výrobci jsou i subjekty provozující zdravé jídelny, kde se také pro přípravu pokrmů využívají ve velké míře lokální suroviny. Kruh zdraví a Zdravíčko jsou dvě jídelny v Chrudimi, kde je dobré se zastavit pro žitný kváskový chléb či kváskový celozrnný koláč a samozřejmě chutně a zdravě poobědvat.
Cesta produktu ke spotřebiteli je dlouhá a spletitá.
Na počátku je aktivní producent. Ten je buď osloven místním koordinátorem nebo již sám přichází se žádostí o certifikát. Po splnění všech kriterií je výrobci slavnostně předán certifikát. Ale to je málo. Dále u nás následuje zapojení nového producenta do „rodiny“ již certifikovaných výrobců a členů MAS. Zde se aktivní výrobci potkají a mají prostor pro vytváření „spolupráce“. „Já umím to, ty toto a když to propojíme, tak máme novou zajímavou nabídku pro naše zákazníky.“ Takto vznikají aktivity výrobců a koordinátor – MAS Železnohorský region – poskytuje technickou podporu, příkladem za všechny je naše Gurmánská stezka. Další fáze spolupráce je v provázanosti míst odbytu produktu. Místní produkt – restaurace, obchod či bedničkový prodej – místní koncový zákazník či návštěvník. Toto je přirozený uzavřený kruh, který povzbuzuje lokální ekonomiku a zajišťuje její udržitelnost.
Objevujte při svých výletech po okolí lokální produkty, jejich chutě a vůně, jejich kvalitu a tradici v rámci putování po Železnohorském regionu a Chrudimsku, buďte vítáni i vy. Naše informační centra vám poskytnou veškeré informace, neváhejte je využít.
SOUVISEJÍCÍ TISKOVÉ ZPRÁVY A ČLÁNKY
Zveřejněno 18.12.2014 v 12:37 hodin