Železnohorský region

Formanská stezka

Krajina našich Železných hor, lidé zde žijící a tvořící, vás svými doteky osloví na každém kroku. „VÍTEJTE I VY“ a pojďte se nechat dotýkat Železnými horami a užívejte si jich.

Pojďte se projít po Formanské stezce, která Vás provede severním okrajem Železných hor. Na devíti unikátních místech se můžete seznámit s certifikovanými výrobci, jejich činností a třeba i ochutnat jejich produkty. Formanská stezka to je zasilatelství originálních zážitků. Pošli TO dál. Pošli NÁS dál.


PRAVIDLA SOUTĚŽE:
Na každém místě naleznete na informační tabuli slůvka do tajenky, ty budete postupně vpisovat do řádku v pořadí, tak jak jsou uváděni výrobci. Jen když postupně objevíte celou stezku, dozvíte se odpověď. 
Vyplněnou tajenku můžete odevzdat na kterémkoliv stanovišti Formanské stezky, kde obdržíte certifikát správného FORMANA. Konec soutěže proběhne slosováním na Svatováclavských slavnostech 28.9.2016 v areálu Choltického zámku. Výherci konečného slosování získají nejen certifikát, ale i velmi pěkné ceny od našich výrobců.

JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ:

Horecký Dvůr (Jedousov)

Křížaly Rytíře Sekolíka
Na EKOfarMa Horecký Dvůr s.r.o. jsou ručně zpracovaná jablka pocházející z jabloní pěstovaných přírodním způsobem na Horeckém Dvoře, které si můžeme prohlédnout procházkou po naučné stezce v Zemi rytíře Sekolíka. Sušení probíhá při teplotě do 38⁰C, tak jsou zachovány enzymatické složky. Výrobek se řadí do skupiny „RAW-FOOD- ŽIVÉ STRAVY“. (NEOBSAHUJE ŽÁDNÉ ALERGENY)

Výrobní program SEKOL
Produkty od firmy VENTURA- VENKOV, s.r.o. jsou vhodné ke kompostování, náplní separačních WC, do jezírek a rybníků, do odpadních systémů, jímek, septiků, ČOV apod. Přírodní výrobky a biopreparáty jsou šetrnější k životnímu prostředí nejen v Železných horách, je možné je objednat i na internetových stránkách 
www.ventura-venkov.cz?menu=9491

Jedousov
EKOPANELY
Ekopanel je ekologická difúzně otevřená stavební deska. Je lisovaná za vysoké teploty a tlaku z obilné slámy bez použití pojiv, polepená recyklovatelnou lepenkou. Ekopanel je 100% přírodní, plně recyklovatelný, difúzně otevřený stavební materiál vhodný pro trvalé zabudování do staveb. Pšeničnou slámu základní materiál- vykupuje producent od místních zemědělců, kteří ji dodávají ze svých polí. 

Choltice
Zámecká restaurace
Přijďte i vy ochutnat naše certifikované speciality, které jsou připravované z místních produktů z Železných hor. Restaurace se nachází přímo v areálu barokního zámku, který je obklopen oborou a soustavou tří rybníků. V areálu se nachází také již od roku 1995 music club. 


Holičky u Morašic
Farma Slunečný Dvůr
Malý koňský ráj pro koně dostihové, sportovní i pony doplňuje jedinečná sbírka zvířat v životní velikosti ze sena a slámy či krásné rodinné hřiště. 

Licibořice
Babiččin dvoreček Licibořice
Výletní místo, starobylý statek s domácími zvířaty, k vidění také tradiční zemědělské náčiní a stroje. Možnost občerstvení, dětský koutek, prodej regionálních produktů. V „Dědečkově obůrce“ daňci, mufloni, divočáci, koně atd. 

Stolany
Zemědělské odbytové družstvo Stolany
Můžete si zde zakoupit certifikovaný výrobek čerstvé mléko, prodej pravidelně po, st, pa odpoledne, ut a čt dopoledne. Družstvo provozuje klasickou zemědělskou výrobu: pěstuje obiloviny, řepku, pícniny a cukrovku. Po telefonické domluvě je možný i prodej obilí drobným chovatelům. Chováme dojnice, jalovice a provádíme výkrm býků. Prodáváme také čerstvé mléko ze dvora, které prochází pravidelnými a velmi přísnými hygienickými kontrolami každý den. V areálu družstva se mohou děti podívat na ovečky a kozy jak dovádí na hrádečku. 

Chrudim
Plstěné výrobky dílny Momo
V naší sociálně terapeutické dílně Momo barvíme českou ovčí vlnu a dále z ní technickou. Z mokrého plstění vyrábíme originální obaly na knihy a mobily, míčky, tulipány, šperky, prostírání na stoly a další. Naše výrobky jsou jedinečné. Na jejich vzniku se nejvyšší možnou mírou podílí klienti poskytované sociální služby. Každý z nich pracuje podle svých možností a schopností. Práce v dílně klientům pomáhá vést radostný, smysluplný a samostatný život. 
Kruh zdraví
Naše jídelna je sociální firma, která pokrmy připravuje bez chemických látek, převážně z čerstvých surovin (zelenina, obiloviny). Z masa převažují hlavně sladkovodní ryby. Každý den vaříme 3 druhy obědového menu a večeři, vždy alespoň jedno bezlepkové jídlo. Pečeme svoje celozrnné moučníky a pečivo, žitný kváskový chléb- regionální produkt. 
MAS Železnohorský region