Odborná exkurze na území Železnohorského regionu

Železnohorský region se 21.9.2016 stal cílem první odborné exkurze v rámci projektu Asociace regionálních značek na podporu provázání informací mezi regiony, koordinátory regionálního značení a informačními centry s cílem zajistit šíření informací o potenciálu lokální ekonomiky a místních producentů do území mezi obyvatele a návštěvníky.

Akce byla připravena za spolupráce představitelů a pracovníků ARZ a koordinátora značky ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.



Putování za neobyčejnými lokálními producenty a poskytovateli místních služeb probíhalo za vedení předsedy MAS Železnohorský region (MAS ŽR) pana Josefa Blažka a koordinátorky aktivit paní Kateřiny Korejtkové. Účastníci ze sousedních regionů měli možnost nejen nakouknout pod pokličku lokálním producentům, ale také se seznámit s filosofií aktivit MAS ŽR, která jasně směřuje k posílení systému lokální ekonomiky jako funkčního celku. Není to jen unikátní spolupráce a vzájemná podpora samotných producentů, ale především provázanost aktivit informačních center, které jsou součástí MAS ŽR a slouží jako předsunuté jednotky v území. Zde návštěvníky nejen informují, ale také sbírají podněty na společné aktivity.



Účastníky exkurze zaujala také forma provázání informací v podobě podrobného měsíčního kalendáře akcí, jehož fungování pracuje na jednoduchém principu: všechny informace se buď napřímo nebo prostřednictvím informačních center sbíhají do centrály regionu, kde se zpracují a odtud putuje jednotný kalendář na všechna možná místa v regionu: informační centra, obce, školy, členy, výrobce, mezi veřejnost, atd. Tímto opatřením se eliminuje souběh větších akcí v regionu, jenž by si nechtíc ubíraly návštěvníky.

Účastníci z informačních center, Asociace průvodců a subjektů z oblasti služeb cestovního ruchu si nejprve poslechli příběh Jaroslava Kutílka v pivovaru ve Žlebských Chvalovicích, jak se z lásky k pivovarnictví vypracovat mezi velmi známé maloproducenty piva – Železnohorského ležáku. Návštěvnost jeho pivovaru stabilně stoupá, pořádá akce pro veřejnost ve spolupráci s dalšími producenty a ještě přemýšlí o významu okolní krajiny - má zájem rozšířit ovocné sady, aby ovoce bylo lidem k užitku v podobě zdravých sušených plodů. Na to, že je právem „otcem“ unikátní Gurmánské stezky, si účastníci rádi připili jeho ležákem. V sousedním ovocném sadu Na Lhůtách, který MAS ŽR vysadila v dobrovolnickém režimu, se mohli přesvědčit o významu sadů v krajině Železných hor. Další zastávkou bylo příjemné Vesnickém muzeum Kovářov pana Vladimíra Laška, které bylo vybudováno za finanční podpory MAS ŽR. V současné době díky unikátní poloze na křižovatce cest Železnými horami muzeum nabízí i prostory prodejny regionálních producentů. Kombinace regionálního muzea a prodejny produktů se velmi osvědčila a získává si na stále větší oblibě u návštěvníků. Před objektem muzea byli účastníci seznámeni také s jednou z mnoha venkovních expozic geolokalit, jenž jsou součástí Národního geoparku Železné hory, který v současné době aspiruje na zápis do UNESCO. Informační centrum Nasavrky paní Radky Závorkové bylo další zajímavou zastávkou, kde si účastníci vyměňovali praktické a odborné zkušenosti z činnosti infocenter. V rámci témat se věnovali i ekonomice provozu a místním jedlým kaštanům. Ing. Miroslava Novotná, zástupkyně ředitele provedla účastníky zákoutími Středního odborného učiliště včelařského - Včelařského vzdělávacího centra v Nasavrkách, jenž je jediné svého druhu v ČR. Nejedná se však pouze o vzdělávací zařízení, ale také o lokálního producenta medu. Svými službami, které poskytuje v areálu ve formě ubytování, stravování, výstavními a osvětovými tematickými akcemi, se zapojuje i do produktů místního cestovního ruchu. Farma Lipina paní Marie Víškové také již patří mezi stálice Železnohorského regionu. Jedná se o rodinnou farmu, která se profiluje formou agroturistiky. Ubytování a zapojení se do činnosti na farmě, ochutnávání regionálních produktů z mléka, to je to, po čem mnozí sníme, když se snažíme odpočívat.

Nesmíme zapomenout zmínit Kruhu zdraví Chrudim paní Dany Šťastné, která vytvořila pro účastníky chutné a pestré „svačinové balíčky“, jenž byly naplněny zdravými lokálními produkty a jejím kváskovým chlebem.



Na základě kladné odezvy od účastníků tímto za region děkujeme všem zapojeným regionálním producentům a poskytovatelům služeb v cestovním ruchu, že byli vstřícní a neváhali se podělit s účastníky o své mnohdy těžce nabyté životní a podnikatelské zkušenosti. Že Železnohorský region funguje s lidmi a pro lidi se opět díky všem potvrdilo.

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Z KALENDÁŘE AKCÍ:


 
Zveřejněno 29.09.2016 v 09:03 hodin