Železnohorský region

Baťův kanál [ Turistická zajímavost ]

Přírodní a technický park Baťův kanál
(www.batacanal.cz)

Baťův kanál je historickou vodní cestou, vybudovanou na motivy 350 let starého dopravního snu - plavebního propojení mezi Dunajem a Odrou. Důvodem realizace malého průplavu kanálu jen pro malé 150 t. lodi 50 km ale byla nutnost revitalizace lužní krajiny po provedení regulace řeky Moravy v 30.letech 20. století. Projekt zahrnoval výstavbu speciálních nápustných i drenážních kanálů, které gravitačně rozváděly kalnou vodu z povodní na louky, jakož i pohyblivých jezu, které v době sucha udržují stálou hladinu v říčním korytě. Část koryta a největších kanálů byla upravena pro plavbu 150 t lodí mezi Rohatcem a Otrokovicemi pro přepravu práškového lignitu. Po několika letech provozu pod vlivem vysokých provozních nákladů a dalších vlivů byla doprava utlumena až byla zcela zastavena. Po 40 letech neužíváno se stavba zahalila přírodním hávem a po zprovoznění dopravní části se stala vyhledávaným cílem turistů. Návštěvníci často kombinují svůj pobyt na kanále s návštěvnou kulinářských atraktivit v okolí - především vinných sklepů, ochutnávek slivovice a návštěvu kulturních slavností.

Vodní cestou na řece Moravě, je dnes možno proplout na vypůjčených či vlastních plavidlech všeho druhu. Kanál je průjezdný ze Spytihněvi do Strážnice. Prodloužení (až do Petrova) splavného úseku se připravuje. Prochází přes Huštěnovice, Uherské Hradiště, Kostelany n. Moravou, Uherský Ostroh, Veselí n. Moravou, Vnorovy. Tato atrakce se dnes těší velkému zájmu turistů, kteří mohou poznávat místní kraj a jeho půvaby i z vodní hladiny. Pro návštěvníky (jednotlivce i skupiny) je připraveno několik variant pobytů s možností kombinace s cykloturistikou.

Na vodní cestě působí 7 podnikatelských subjektů s 46 loděmi s celkovou kapacitou více než 450 míst, kteří každoročně převezou více než 50 tis. návštěvníků. Můžete zde nalézt mnoho možností plavby - od hausbótů pro vícedenní pobyty, přes kanoe, motorové čluny pro krátkodobé vypůjčky až po plavby s programem na objednávku pro větší skupiny či hromadnou pravidelnou dopravu. Na vodní cestě se můžete také plavit vlastními loděmi - doporučujeme š. 3,5 m, ponor do 80 cm, výška pevné nadstavby 195 cm nad hladinou.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cr-sr.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 28.02.2005 v 10:48 hodin
MAS Železnohorský region