Železnohorský region

Básnická tvorba [ Literatura ]

Básnířka
O autorce

Paní Mgr. Irena Kopecká žije v Příboře. Miluje město, ve kterém prožila své dětství i mládí. Verše píše od patnácti let. V r.1975 se stává členkou Klubu mladých autorů v Praze. Klub po roce opouští, Praha je příliš vzdálená a Příbor opustit nechce. Vyučuje v tomto městě 25 let matematiku a chemii na ZŠ. V r.1990 se účastní konkursu na místo ředitele ZŠ npor. Loma. V této funkci působí do r.1994. Pak odchází učit do Kopřivnice na ZŠ Alšova, kde působí dosud.


Její verše vycházely v Učitelských novinách, ve Vlastě, v Pochodni v Hradci Králové, ve zpravodaji Šrámkovy Sobotky, v ČRTU ve Frýdku-Místku, Rozkvětu Novojicka, v Regionu a v současnosti vycházejí v časopisech na Slovensku. Zazněly i v Českém rozhlase. Účastnila se různých literárních soutěží: v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku, v Novém Jičíně, v Nymburku, v Tachově, v Sobotce, za které v Praze získala celou řadu ocenění.


Nesmírně si cení lidové písně, v níž je obrovská moudrost řečená naprosto jednoduše. Jejím nejmilovanějším básníkem je Fráňa Šrámek. Zbožňuje i Seiferta a další naše básníky.


Vydávat knižně své básně začíná v r.1996. Její první zelená básnická sbírka se jmenuje "Strom života." Po ní následuje růžová, lyrická sbírka "Krajiny srdce" s ilustracemi pana Mgr. Zdeňka Babince, žlutá "Zářijová růže" se stejným ilustrátorem, modrá "Pramínky naděje" s ilustrátory panem Mgr. Babincem a panem Mgr.Ladislavem Borákem.


V r. 2001 vydává bílou sbírku "Příbore, lásko má", která vychází za laskavé pomoci celé řady sponzorů u příležitosti 750 let založení města Příbora. Sbírku ilustruje svými barevnými fotografiemi Příbora, jak jej ona vnímá a miluje.


Ze své básnické tvorby uspořádala celou řadu literárně-hudebních večerů v Novém Jičíně, ve Frýdku-Místku, v Kopřivnici, Štramberku a v Příboře.


Dne 9. 12. 2002 připravila spolu s devíti spoluučinkujícími literární večer v Mě Muzeu v Příboře u příležitosti vydání své šesté básnické sbírky "Pavoučci myšlenek".


Autorka získala 1. místo v literární soutěži Pražská inspirace za rok 2002. V současné době pracuje na pohádkách pro děti.


V prosinci 2003 pořádá poetický večer v Příboře a představuje v pořadí sedmou básnickou sbírku pod názvem "Ze rtů píseň stéká".

KONTAKTNÍ ADRESA:

Básnická tvorba
Mgr. Irena Kopecká
Alšova 992
742 58 Příbor
Česko (CZ)
tel: (+420) 556 725 520

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Literatura
AKTUALIZACE: Pavla Veselková (MIC Příbor) org. 139, 06.04.2005 v 13:36 hodin
MAS Železnohorský region