Železnohorský region

Geomorfologie Českého ráje [ Geomorfologie ]

Geomorfologie Českého ráje

Chráněná krajinná oblast Český ráj je geomorfologicky velice pestrá - prolínají se zde pahorkatiny, vrchoviny i kotliny. Unikátem jsou pískovcová skalní města, neopominutelné četné kaňony a údolí s vyvinutými nivami.Dominantně byl povrch modelován ve třetihorách kernými pohyby v blízkosti a i přímo na Lužické poruše, kdy vznikla řada kuest. Proniknutím pískovců vulkanickými tělesy a žilami vznikly vrchy Vyskeř či Mužský a dominanta Českého ráje - Trosky. Na modelaci terénu se výrazně podílela významně se měnící řečiště toků. Zvětráváním a odnosem kvádrových pískovců vznikla skalní města.

Podle regionálně-geomorfologického členění náleží území CHKO Český ráj do České tabule, celku Jičínské pahorkatiny, severovýchodní okraj území ke Krkonošsko - jesenické soustavě, celku Ještědsko-kozákovský hřbet.

Přehled geomorfologických jednotek
Provincie: Česká vysočina
Subprovincie: Česká tabule
Oblast: Severočeská tabule
Celek: Jičínská pahorkatina
Podcelek: Turnovská pahorkatina
Okrsek: Prachovská pahorkatina, Vyskeřská vrchovina, Turnovská stupňovina, Rovenská brázda, Libuňská brázda, Mnichovohradištská kotlina, Mladoboleslavská kotlina, Českodubská pahorkatina, Jičínská kotlina, Markvartická pahorkatina
Subprovincie: Krkonošsko - jesenická soustava
Oblast: Krkonošská podsoustava
Celek: Ještědsko - kozákovský hřbet
Podcelek: Kozákovský hřbet, Ještědský hřbet
Okrsek: Komárovský hřbet

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.CesRaj.chkocr.cz

Typ záznamu: Geomorfologie
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 24.08.2004 v 10:03 hodin
MAS Železnohorský region